AkatlarNet  Mahallemizin haber sitesi 

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/akatlarnet.akatlarnet
  • https://www.instagram.com/akatlarnet
Konular veriler
Takvim
Site Haritası

AIDS ile ilgili bir araştırmanın sonuçlarına göre; Türk erkekleri tehlikeyi biliyor ama iş korunmaya gelince yan çiziyorlar.

AIDS’le mücadele ve sağlıklı cinsel ilişki konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 1 Aralık tarihinde Dünya AIDS Günü etkinlikleri düzenleniyor.
Bu vesileyle prezervatif firması OKEY de geniş zamanlı bir araştırmanın verilerini açıkladı. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, Türkler AIDS’i biliyor ve AIDS’ten korkuyorlar. Ancak bilmelerine karşın AIDS’e karşı bir tedbir alma konusunda pasif kalıyorlar.
Henüz çare bulunamayan bulaşıcı hastalıklardan biri olan ve insan ilişkileri üzerinde olumsuz etkileri bulunan AIDS konusunda Dünya genelindeki veriler de iç açıcı bir tablo sergilemiyor. Dünya Sağlık Örgütü ve UNAIDS verimlerine göre dünyara yaklaşık 36 milyon kişi AIDS virüsü taşıyor, yılda ortalama 2 milyon kişi  AIDS nedeniyle yaşamını yitiriyor.

TÜRKİYE’DE DURUM

Türkiye’de 1985 yılından bu yana sağlanan veriler 5200 civarında kişinin AIDS virüsü taşıdığını gösteriyor. HIV pozitif olduğunu bilmeyenler ve henüz bildirimi yapılmamış olanlar bu sayının dışında kalıyor.
Uzmanlar, gerçek sayının en az birkaç kat daha fazla olduğunun tahmin edildiğini belirtiyorlar.

NASIL BULAŞIYOR?

HIV virüsü cinsel ilişki, kan ve yaşamsal sıvıların transferi ve anneden bebeğine olmak üzere üç yolla bulaşıyor. HIV’in vücuttan çıkartılması mümkün olmuyor ve bulaştığı kişilerde AIDS hastalığına neden oluyor. Korunmasız cinsel ilişkiyle çok yüksek bulaşma riski bulunuyor. Bu açıdan cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak önem taşıyor.

AIDS HASTASI ANLAŞILIR MI?

Özellikle birbirlerini yeni tanıyan çiftler için AIDS endişesi ilişkilerinin gelişmesini engelleyici etken olabiliyor. Bir kişinin hasta olup olmadığı yüzüne veya vücuduna bakarak anlaşılmıyor. Bu nedenle kafalardaki “acaba”ların giderilmesi için HIV testi yaptırmak en geçerli yol sayılıyor. Duygusal çöküntü yaşamamak için HIV testi tavsiye ediliyor.
Ancak, yıllara göre AIDS’e yakalanma sayısı artmasına karşın test yaptırmanın tercih edilmediği gözleniyor. Çok kere de “benim çevremdekilerde AIDS olmaz” tepkiselliği önlem alınmasını olanaksızlaştırabiliyor. Bu bakış Türkiye’de AIDS’le mücadelenin önündeki en önemli engel olarak kabul ediliyor.
Öte yandan kültür düzeyine bağlı olarak da yanlış değerlendirmeler yapılabiliyor. Kültür düzeyi arttıkça hastalık olasılığının azaldığı, “üniversiteli gençler temizdir” yargısının öne çıktığı ve tanıdık kimselerde hastalık olmaz varsayımının etkin olduğu belirtiliyor.
Uzmanlar kültür düzeyi ve kültüre bağlı olarak yargıya varmanın yanlışlığına dikkat çekerek en doğru seçeneğin test yaptırmak  olduğunu ifade ediyorlar.

NEDEN KORUNMUYORUZ?

OKEY firmasınca, cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda toplumdaki tutumu ortaya koymak amacıyla yaptırılan Cinsel Tutumlar Araştırması’nda görüşü alınanların yüzde 90’ının AIDS’i en bilinen ve korkulan hastalık olarak tanımladıkları belirtiliyor.
Bel soğukluğu, hepatit, frengi, klamidya gibi cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların ise  yeterince bilinmediğinin görüldüğü bildiriliyor.
Araştırmaya katılanların verdikleri yanıtlar hastalıkların bilinmesine karşın korunma yoluna gidilmediğini gösteriyor.
Araştırmaya cevap verenlerin %64,2’sinin “korunmuyorum” dedikleri bir bölümünün de bakır spiral, geri çekme, doğum kontrol hapı gibi yöntemleri “hastalıklardan korunma” sandıkları belirtiliyor.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmayanlar arasında, buna gerekçe olarak, ‘İhtiyaç duymuyorum” cevabını verenlerin oranı %32 iken; “Tek eşliyim” diyenlerin oranı %18,7; “Partnerime/Eşime güveniyorum” diyenlerin oranı ise %15,3 oldu. “Riskinin olmadığına inanıyorum” diyenler ise araştırmaya katılanların %9,1’ini oluşturdu.

 NE TÜR BİLGİ İSTENİYOR?

OKEY firması cinsel bilgilendirme amacıyla oluşturulan Alo OKEY hattı ile de bilgi verdi:
Eldeki verilere göre bu hat;
2012 yılının 10 alında toplam 7.942 kez arandı. Toplam danışmanlık verilen 3.001 kişinin 346’sını kadınlar, 1.003’ünü ise erkekler oluşturdu. 579 kişi tek eşli, 967 kişi çok eşli, 46 kişi seks işçisi olduğunu, 42 kişi ise hiç cinsel deneyimi olmadığını bildirdi.

1.234 kişiye ürün danışmanlığı, 1.552 kişiye sağlık danışmanlığı yapılırken, 388 kişiye de cinsel kimlikler hakkında bilgi verildi. 403 kişi ise cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında bilgi aldı.

Cinsel Sağlık Bilgi Hattı’nı arayanların en sıklıkla sorduğu sorular, mastürbasyon, penis boyu, erken boşalma, sertleşme güçlüğü, kızlık zarı, cinsel ilişki sıklığı, gebelikte cinsel ilişki gibi başlıklar altında toplandı. Bu kişilere gerekli danışmanlık ve bilgilendirme yapılırken, 1.143 kişi de sağlık kuruluşlarına yönlendirildi.

 



1335 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın