AkatlarNet  Mahallemizin haber sitesi 

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/akatlarnet.akatlarnet
  • https://www.instagram.com/akatlarnet
Konular veriler
Takvim
Site Haritası

Günde 200 kişi kanserden ölüyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre,Türkiye, AB içinde kansere en fazla para harcayan 6 ülke arasında yer alıyor.

Türkiye’de yılda 150 binin üzerinde kanser olgusuyla karşılaşılıyor. Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Kahraman, genetik etkenler dışında sigara, alkol ve madde bağımlılıklarının kanser oluşumunda birinci sırada yer alan nedenler olduğunu belirtiyor.
Kanser günümüzde dünyada önde gelen ölüm nedenleri arasında sayılıyor. Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri arasında kansere en fazla para harcayan 6 ülke arasında yer alıyor.

GÜNDE 200 KİŞİ ÖLÜYOR

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada bağımlılıklar ile kanser arasındaki ilişkiler konusunda şu bilgileri verdi:
“Dünya sağlık Örgütü verilerine göre sigara, kanserden ölümlerin yüzde 22’sinden sorumlusu sayılıyor. Gelecekte tanı imkanlarının artması ve yaşam sürelerinin uzaması ile bu rakamın daha da artması bekleniyor.
Kanserin en büyük nedenleri arasında bulunan sigara ile mücadelede Türkiye'nin aldığı mesafe cesaret verici olarak niteleniyor.
Sigara her gün 200 can alıyor. Sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yılda 90 binden fazla yaşam bitiyor. Türkiye Avrupa Birliği ülkeleri içinde kansere 2.3 milyar Avro ile en fazla harcama yapan ilk 6 ülke arasında yer alıyor. 2030 yılında kansere harcanacak para 10 milyar Avro’ya çıkacak. Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre kanserden ölümler artmaya devam ederek, 2030'da 13.1 milyon sınırını aşacak.”  

SİGARA VE ALKOLÜN ETKİLERİ

“Sigara içmeyen kişiler de içilen ortamlarda tehlikeye maruz kalıyor. Pasif içici olarak sürekli sigara dumanına maruz kalmak, sigara içmeyen yetişkinlerde, akciğer kanseri de dâhil olmak üzere, akciğer ve kalp hastalıklarına; çocuklarda ise zatürree, bronşit, astım ve kronik kulak enfeksiyonlarına yol açıyor.
Alkolün de önemli bir kanser nedeni olduğu unutulmamalıdır. Dünya Sağlık Örgütü, alkol tüketimini en önemli ilk 10 kanser nedeninden biri olarak kabul etmektedir. Tüm kanserlerin ve kansere bağlı ölümlerin yaklaşık binde 35’inin alkole bağlı olduğu kabul edilmektedir. Az miktarda alkol tüketiminin de kansere yol açtığı gösterilmiştir ve tüketilen alkol miktarı arttıkça, kanser gelişme riski de artmaktadır. Alkol ile birlikte sigara içilmesi durumunda, özellikle baş boyun bölgesindeki kanserlerin gelişme ihtimali ayrı ayrı risklerin toplamından daha fazla artmaktadır.  Özellikle gelişmiş ülkelerde alkol tüketiminin azaltılması için tedbirler alınmaya başlanmıştır ve bu ülkelerde alkol tüketimi son 20 yıldır azalmaktadır. Ülkemizde ise son 10 yılda 4 kat artış görülmüştür. Ülkemizde de alkol tüketiminin azaltılması için kamuoyu oluşturmaya yönelik kampanyalar yürütülmesi gerekmektedir.”

ESRAR_KANSER İLİŞKİSİ

“Yasadışı maddeler arasında en sık kullanılanlardan biri olan esrar da sigaraya oranla daha fazla kanser yapıcı madde içerir. Esrar, bedende yağ dokusunda biriktiğinden hafıza kaybına, öğrenme ve solunum bozukluklarına neden olabilmekte, kansere yol açmaktadır. Sigara ile karşılaştırıldığında beş kat daha fazla akciğer kanserine neden olduğu bazı araştırmacılar tarafından gösterilmiştir. Uzun süre kullanımı ile bronşit ve akciğer kanseri gibi solunum yolları hastalıklarına yol açabilir.”

KANSERDEN KORUNMA

“Tüm kanserlerin yüzde 43'ünden korunmanın mümkün olduğu unutulmamalıdır. Bunun için alkol, tütün ve tütün mamullerinin kullanılmaması, sağlıklı ve düzenli beslenme ile fiziksel aktivitenin yaşam felsefesi haline gelmesi gerekir.”



1165 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın