Tünel açma çalışmaları başlayan metro hattı 3250 metre olacak. Tek tünelli metro hattı, yüzeyden 25 metre derinlikte oluşturulacak. Hazırlık çalışmaları tamamlanarak yapım aşamasına geçilen Levent-Hisarüstü arasındaki metro hattının 18 ayda bitirilerek deneme seferlerinin ardından 29 Ekim 2014 tarihinde resmen hizmete sokulması planlanıyor. Daha önce yerel seçimler öncesinde hizmete sokulması düşünülen metro hattı, hazırlık aşamasının uzaması nedeniyle bir yıllık bir gecikmeyle açılmış olacak.
Metro hattının tünel kazı çalışmalarının bir bölümü Koç Köprüsü kavşağında oluşturulan şantiyeden yürütülüyor. Ana sisteme katılımı sağlanarak hizmet verecek olan metro hattı üzerinde başlangıç istasyonlarıyla birlikte 5 istasyon bulunacak. İstasyonlardan biri de Koç Köprüsü şantiyesinin bulunduğu bölgede yer alacak. Toplam 3250 metre uzunluktaki hat üzerinde Levent, Uygulama Oteli, Etiler 1, Etiler 2 ve Hisarüstü istasyonları olacak. Hisarüstü'den Levent’e gelecek olan yolcular buradan yaya tünelleriyle ana hat üzerindeki Levent istasyonuna geçerek istedikleri yöne seyahatlerini sürdürebilecekler. Metro hattı 25 metre derinlikte tek tünelden hizmet verecek. Hat üzerinde ikili trenler çalışacak. Levent-Hisarüstü arasında yolculuk 5 dakika sürecek. HEM YOLCU HEM ARAÇ TRAFİĞİ RAHATLAYACAK Levent-Hisarüstü metrosunda, yolcu yoğunluğunun en yüksek noktaya çıktığı saatler olan pik dönemlerde 4 dakikada bir sefer yapılması planlanıyor. Gün içinde bu hat üzerinde tek yönde 5-10 bin yolcu taşınması öngörülüyor. Yeni metro hattının hizmet vereceği bölgede oturanlar; bugün otobüs, taksi ya da özel araçlarıyla Levent-Zincirlikuyu istikametinde seyahat edebilmek için tek bir caddeyi kullanabiliyorlar. Bu da pik saatlerde bölgeden çıkışı asgari 30 dakikaya çıkarıyor. Bölgede oturanlar Taksim ya da Kabataş’a toplu taşıma veya özel araçlarıyla ortalama 1 saatte gidebiliyorlar. Metronun devreye girmesiyle bu sürenin, azami 30 dakikaya inmesi bekleniyor. Toplu taşıma araçlarının yerini büyük ölçüde metro almış olacağı için otobüs sayısı ve otobüs duraklarındaki beklemelerin azalacağı, bunun sonucu olarak da özel araç akışının rahatlayacağı tahmin ediliyor. HİSARÜSTÜ-AŞİYAN FENİKÜLER HATTI Öte yandan, Levent-Hisarüstü metro hattının bir feniküler eklentisiyle Boğaz kıyısına uzatılması hedefleniyor. Böylelikle trafik yoğunluğunun yüksek olduğu saatlerde Boğaz sakinlerinin de metro hattını kullanmalarına olanak sağlanması planlanıyor. Fenikülerin, metro erişimi dışında sahilden Hisarüstü ve Etiler bölgesine gelmek isteyenler için de önemli bir kolaylık sağlayacağı belirtiliyor. Burada raylı sistemin tünel açılmadan yamaç üzerine oturtulması düşünülüyor. Feniküler hattı 730 metre olacak ve sahildeki istasyon Aşiyan’da yer alacak. Sahil istasyonuyla Hisarüstü istasyonu arasında 105 metrelik bir yükseklik farkı bulunacak. Feniküler ile seyahat üç dakika sürecek. Buradaki sistem Taksim-Kabataş feniküler hattından daha uzun olacak. Yaklaşık 7 yıl önce hizmete giren Taksim-Kabataş feniküleri, 594 metrelik hat üzerinde günde tek yönde ortalama 195 sefer yapıyor ve 30 bin yolcu taşıyor.
NOT: Harita için tıklayınız. (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın çeşitli dönemlerdeki açıklamalarından ve İBB kaynaklarından derlenmiştir.)
AÇIKLAMA: (Habere ek) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 27 Eylül 2013 günü yaptığı açıklamada Levent-Hisarüstü metro hattının 2015, Hisarüsü-Rumelihisarı arasındaki feniküler hattının ise 2019 tarihinde hizmete gireceğini belirtti.
|