AkatlarNet  Mahallemizin haber sitesi 

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/akatlarnet.akatlarnet
  • https://www.instagram.com/akatlarnet
Konular veriler
Takvim
Site Haritası

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner: Gıda güvenliği maliyetle doğrudan ilgilidir. Olması gerekenden daha ucuza satılan gıdayı almayın.

Sağlık televizyonu HTV’de gıda güvenliğinin ele alındığı “Enine Boyuna Sağlık Özel” programına katılan Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, gıda güvenliğinin maliyetle doğrudan ilgili olduğunu ve olması gerekenden ucuz olan ürünlere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.
Programda Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Dr. Özcan Nazlıcan da gıda güvenliğinde en önemli noktanın temizlik olduğunu vurguladı. Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Dr. Neslihan Alper ise Alo 174 gıda hattına, açıldığı 2009 yılından bugüne kadar  850 bin şikayet geldiğini belirtti. 2013 yılının ilk ayında gelen şikayet sayısının ise 32 bine ulaştığına dikkat çekti.

Gıda güvenliği, HTV’de masaya yatırıldı

D-Smart’da 70’inci kanalda, Türksat 2A uydusunda ve internetten yayın yapan ve 35 milyon insana ulaşan HTV’de yayınlanan “Enine Boyuna Sağlık Özel" programında, gıda güvenliği konusu ele alındı. Uzman sağlık habercisi ve HTV İç Yapımlar Direktörü Sibel Güneş’in sunduğu programa, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özcan Nazlıcan ve Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner stüdyo konuğu olarak, Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Dr. Neslihan Alper ise telefonla katıldı. Programda, “gıdalarla bulaşan hastalıklar, gıda güvenliğiyle ilgili sorunlar, vatandaşın gıdayla ilgili en çok şikayet ettiği konular, gıda güvenliği için alınması gereken tedbirler ve yeni atılacak adımlar” değerlendirildi.

“Gıda güvenliği maliyetle ilgilidir”

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, güvenilir gıdanın, etiketli ve ambalajlı, saklama ve satış kurallarına uygun, son tüketim tarihi geçmemiş, gerektiği gibi hazırlanan ve korunan, Gıda ve Tarım Bakanlığı’ndan izin belgesi olan, fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskleri taşımayan gıda olduğunu söyledi. Bu şartlara uymayan gıdaların güvenli olmadığını belirten Saner, uygun sıcaklıkta ya da soğuklukta saklanmayan gıdalarda zararlı bakterilerin ürediğini ifade etti.

Gıda güvenliğinin maliyetle doğrudan ilgili olduğunu vurgulayan Saner, “Bir ürünün olması gerekenden ucuz olduğu durumlarda o ürünün güvenliğinden şüphe etmek gerekir. Bir ürünün ucuz olması, onun güvenilir gıda ölçütlerine uymadığının göstergesidir. Hiçbir ürüne ucuz diye itibar edilmemeli” dedi.

“Tuvaleti temiz olmayan restorana gitmeyin”

Restoran seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında tavsiyelerde bulunan Samim Saner, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na kayıtlı olmayan restoranlarda kesinlikle yemek yenilmemesi gerektiğini dile getirdi. Restoran seçiminde bir diğer önemli noktanın ise mekanın tuvaleti olduğuna dikkat çeken Saner, tuvaleti pis olan, tuvalet kağıdı ve sıvı sabun bulunmayan bir yerde hijyenden bahsetmenin mümkün olmadığının ve tuvaletteki mikrobun mutfağa taşındığının altını çizdi.

“İyi pişmemiş eti tüketmeyin”

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, açık büfe servislerinin de çeşitli mikrop ve virüsleri içerme riski taşıdığını belirterek, güvenilmeyen yerlerde açık büfe ürünlerinin tüketilmemesini önerdi. Köfte gibi riskli gıdaların içerebileceği zararlı mikroorganizmaların ancak iyi pişirme ile yok olacağını ifade eden Saner, bu tür ürünlerin içinin kırmızı kalmayacak, ancak dışında da yanma oluşmayacak şekilde pişmiş olmasına dikkat edilmesini önerdi.

Uygun olmayan yerlerde gıda tüketmenin büyük bir sağlık riski taşıdığının altını çizen Saner, kurallara uygun olmayan yerlerin ALO 174'e bildirilmesini ve sonucunun takip edilmesini istedi.

“Gıda Güvenliğinde En Önemli Nokta Temizlik”

Gıdalara bağlı hastalıkları değerlendiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özcan Nazlıcan, gıdalarla bulaşan enfeksiyon hastalıklarının, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Gıdayla bulaşan hastalıkların genellikle hafif, orta seyirli bir hastalık oluşturmakla beraber ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Nazlıcan, gıdalar uygun koşullarda tüketilmediği ve saklanmadığı zaman, evlerde bile gıda zehirlenmesi olabileceğini bildirdi. Gıda zehirlenmesinin en sık görüldüğü gıdaları et ürünleri (kıyma gibi), süt ürünleri ve sütlü ürünler (tatlılar, pastalar, krema ve mayonez vb.) olarak sıralayan Nazlıcan, gıda güvenliği konusunda alınması gereken önlemleri de şöyle açıkladı:

  • Temizliğe önem verin. Ellerin sık sık yıkanması çok önemlidir. Gıdaları tüketmeden önce ve tükettikten sonra eller yıkanmalıdır. Mutfak tezgahının temiz tutulması ve kullanılan suyun temiz olması da çok önemlidir.
  • Pişmiş ve çiğ gıdaları ayrı tutun. Ayrı tutulmadıkları takdirde birbirlerini kirletebilirler.
  • Gıdaları iyice pişirin. Et, tavuk, yumurta ve balık gibi gıdaların iyi pişirilmesi, çorba ve sulu yemeklerin tamamen piştiğinden emin olunması gerekir.
  • Yiyecekleri doğru ısıda saklayın. Sıcak tüketilmesi gereken gıdaları sıcak, soğuk tüketilmesi gereken gıdaları soğuk tüketin.
  • Donmuş gıdalar oda ısısında bekleterek çözülmemeli, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.


2385 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın