Okul çantası çocuğun omurgasını bozabilirOkulların açılmasına az kaldı. Tatil sonrası gelen okul dönemi çocuklar için yeni bir heyecan demektir. Okula başlama veya okula dönüş heyecanıyla birlikte çocuklarımızın omuzlarına bir de “çanta yükü” biniyor. Uzmanlar anne babaları uyarıyor ve “çocuklarımızın omurga sağlığı için kullanacakları çantayı seçerken dikkatli olunmalı” diyorlar. Her 4 çocuktan birinde bel veya sırt ağrısı var Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay her ne kadar sırt ağrıları yaşamak için oldukça erken gibi görünse de, okul çağı çocuklarının yüzde 25-30’unun bel ve sırt ağrısı çektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: ”Sırt çantası taşımak çocukların günlük rutinlerinin bir parçası. Okul çantasında dikkatli bir seçim yapılmaz ya da çanta doğru kullanılmazsa bel ve sırt ağrılarının önemli bir nedeni olabiliyor. Bu yüzden çocuğunuzda sırtta ve belde ağrı, kollarda veya bacaklarda hissizlik gibi şikayetler varsa dikkate alın ve bir doktora göstermeyi ihmal etmeyin.” Ağır çanta duruş bozukluğu yapar! Vücut, ağırlığının yüzde 10-15’inden fazla yük taşıdığında sırt-bel kas ve eklemlerine aşırı yük biniyor. Prof. Dr. Ahmet Alanay öğrencilerin ağır çantayı taşıyabilmek için öne doğru eğildiklerini ve kamburlarını arttırarak yürüdüklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Ağır çanta çocuğu arkaya doğru çekiyor. Çocuk da bunu dengelemek için kalçalarından öne doğru eğiliyor. Bu şekilde omurgaya aşırı yük biniyor ve dengesizlik oluşuyor. Bu hareket sırasında çocuk kamburunu arttırıyor ve belini düzleştiriyor. Ağır çanta ayrıca boyun kaslarını da zorlayarak boyun ve sırt ağrılarına neden olabiliyor. Ayrıca çocuk ağır çanta taşırken oluşan dengesizlik sonucunda kolaylıkla düşüp, yaralanabiliyor. Bu yüzden çantaların yükünü hafifletmek özellikle sırt ve bel sağlığı için çok önemli.” Çantayı iki omuza takmak tek omuzdan iyidir! Daha mı havalıdır yoksa daha mı kolaydır bilinmez ama çocuklar genellikle çantalarını tek omuzda taşımayı seviyor. Prof. Dr. Ahmet Alanay çantayı bu şekilde taşımanın skolyoz gibi kalıcı postür bozukluklarına yol açmasa da, vücudun çantanın olduğu tarafa doğru eğilmesine ve tek taraflı omurgaya çok yük binmesine yol açtığına dikkat çekerek, “Bunun sonucunda omurga yaralanmaları ve omurga dengesizliğe gibi önemli sorunlar ortaya çıkabiliyor.” diyor. ÇOCUCUĞUNUZ İÇİN DOĞRU ÇANTAYI SEÇMENİN PÜF NOKTALARI Çocuklar stiline ve modaya uygun çanta seçmek isteseler de, önemli olan onun omurga sağlığını bozmayacak ve kullanımı kolay olan çantayı seçmek. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, çocuğunuz için okul çantası alırken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını anlattı:
Dar ve çok sıkı askılar omuz çevresinde sinir ile damarlara bası yapıp kan dolaşımını bozabiliyor. Bunun sonucunda sinir yaralanmasına, ellerde ve kollarda uyuşukluk ile güç kaybına neden olabiliyor. Askıların omuzlara rahatlık sağlayabilmesi için geniş ve sünger destekli olmalarına dikkat edin. Ayrıca göğüsten ve kalçalardan geçen askılar çantadaki ağırlığın vücuda eşit bir şekilde dağılmasını sağlıyor, daha düzgün bir duruşa destek verebiliyor. Bunların yanı sıra askıların yeterince gergin olmaları ve çantanın üst kenarının omuz hizalarına yakın olması gerekiyor. Gevşek askılı ve çok düşük olan çantalar ise sırta binen yükü daha da arttırıyor.
Boş bir okul çantası hafif olmalı ve çocuğunuzun ağırlığına fazladan ağırlık katmamalı. Ayrıca deriden yapılmış çantalardan ve kemerler, zincirler, metaller gibi gereksiz süslemelerden de kaçının.
Birden fazla boş bölme (cep, kompartman vb.) daha iyi bir düzen sağlamakla beraber ağırlığın eşit bir şekilde dağılmasını sağlıyor.
Sünger destekli bir çanta konfor sağlamasının yanı sıra sırtı çantanın içinde bulunan sivri cisimlerden de (kitap kenarları, kalem uçları vb.) koruyor.
Tekerlekli sırt ve bilgisayar çantaları okullarda oldukça yaygın kullanılmaya başlandı. Bazen öğrenciler için iyi bir seçenek olabiliyor ama bu çantalar aynı zamanda çok ağır olup merdiven çıkmakta zorluk ve koridorlarda düşme tehlikesi yaratabiliyor. |
2007 kez okundu |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |