AkatlarNet  Mahallemizin haber sitesi 

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/akatlarnet.akatlarnet
  • https://www.instagram.com/akatlarnet
Konular veriler
Takvim
Site Haritası

Erkek çocuklar daha çok altını ıslatıyor

Tıp dilinde Enürezis Noktürna denilen istem dışı altını ıslatma konusunda bir araştırma yapıldı. Ferring İlaç firmasının desteğiyle Türk Çocuk Ürolojisi Derneği’nce gerçekleştirilen araştırma ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

  • 5-18 yaş arası çocuğu olan ailelerin %20’si bu sorunla karşı karşıya!
  • Her üç aileden biri geçmişte bu sorunu yaşamış veya hala yaşıyor! Bu sorunu yaşayan ailelerin yüzde 64’lük bölümü ise çocuklarının ilerleyen yaşlarına rağmen hala bu problemi yaşamaya devam ediyor.
  • Gece altını ıslatan çocukların %60’ı erkek!
  • Gece altına kaçırma problemi yaşayan çocukların neredeyse ¼’ü hemen her gün ve büyük çoğunluğu haftada 1 veya daha fazla gece yatağını ıslatıyor. Ebeveynleri daha yaşlı olan çocukların gece yatağını ıslatma sıklığı daha fazla.
  • 45 yaş altı ebeveynlerde altına kaçırma problemi devam eden çocuk oranı daha yüksek.
  • Sosyo-ekonomik seviyesi düşük ailelerde altına kaçırma problemi olan çocuk oranı daha fazla.

ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?

Beş yaşına gelmiş bir çocuğun istemsiz ve farkında olmadan gece uykuda yatağını ıslatması anlamına gelen Enürezis Noktürna sorunu hakkında toplumda bilinirliği ve hastalığın görülme sıkılığını ölçümlemek üzere için 5-18 yaş aralığında çocukları olan 2.000 ebeveyn ile görüşüldü. Araştırma; tüm SES grupları ile kent-yarı kent ve kır olmak üzere tüm yerleşim merkezlerinden katılım sağlayarak, 25-54 yaş aralığı ebeveynlerle görüşülerek yedi coğrafi bölgede ve on iki ilde gerçekleştirildi.

Araştırma sonucunda ortalama her üç aileden birinin çocuklarından birinde 4 yaş üzeri gece yatağını ıslatma probleminin olduğu belirlendi. Ailelerin % 41’i alt ıslatma sorununun kendiliğinden düzelmesini bekliyor. Durumla mücadele etmek için de çocuğu gece uykudan uyandırmak ya da altını bezlemek gibi yollara başvuruyorlar. 25-34 yaş arası ebeveynlerde gece uykudan uyandırmak, 35-54 yaş arası grubunda ise bezlemek daha çok tercih edilen yöntem oluyor.

ALT ISLATMA SIKLIĞI NE?

Gece altına kaçırma problemi yaşayan çocukların neredeyse yüzde 25’i hemen her gün ve büyük çoğunluğu haftada 1 veya daha fazla gece yatağını ıslatıyor. Gece altına kaçırma problemi yaşayan çocukların %61’i doğduğundan beri bu problemi yaşarken; doğuştan yaşamayan çocuklarda ise aileler, başlangıç olarak ortalama 4-5 yaşından itibaren bu problemi yaşadıklarını belirtiyorlar.

Araştırma sonuçlarına göre 45 yaş altı ve SES grubu daha düşük ailelerde gece yatağını ıslatma probleminin devam etme oranı daha yüksek olduğu gözlendi ve bu problemi yaşayan çocukların ortalama yüzde 60’ının erkek çocuklar olduğu saptandı.

Gece yatağını ıslatma problemi yaşayan çocukların yaklaşık yüzde 25’i gündüz de altını ıslatıyorken

DE SES grubundaki ailelerde gece yatağını ıslatma problemi yaşayan çocukların gündüz de altını ıslatma oranı daha yüksek. Bu sorunu yaşayan anne-babaların yaklaşık üçte ikisi çocuklarının altına kaçırma problemine çok önem verirken 45-54 yaş grubundaki anne babalar çocuklarının altına kaçırma problemine, daha düşük yaş gruplarındaki anne babalara göre daha çok önem veriyorlar.

DOKTORA BAŞVURMA SIKLIĞI

Bulgulara göre, çocuklarının altına kaçırma problemi devam etmekte olan ailelerin yaklaşık yarısı tedavi için doktora başvurmuş ve doktora başvuran ailelerin yüzde 40’ı ilaç tedavisi yöntemini kullanmış. An itibari ile daha önce yaşamış fakat artık böyle bir sorun yaşamayan çocuklar en fazla doktor başvuruları sonrası ilaç kullanmış veya psikiyatri tedavisi/terapi almış.

“Gece Uyandırmak” ve “Bezlemek” doktora başvurmayan ailelerin hâlâ en çok başvurduğu hastalıkla baş etme yolları iken hastalığın tekrar etmesi durumunda ailelerin %80’i doktora başvuracaklarını belirttiler. Verilere göre, genel olarak aileler kendiliğinden düzelmesini bekledikleri için doktora gitmiyorlar. Hastalık için uygulanan tedavi çoğunlukla 0-6 ay arası sürüyor.

Kaynak: www.sagliktagundem.com




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın