AkatlarNet  Mahallemizin haber sitesi 

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/akatlarnet.akatlarnet
  • https://www.instagram.com/akatlarnet
Konular veriler
Takvim
Site Haritası

Beyninizi sıcaktan koruyun!

Aşırı sıcaklar beklenmedik sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Uzmanlar yazın tadını çıkarayım derken sağlığınızı da korumayı ihmal etmeyin tavsiyesinde bulunuyorlar.
Sıcakla gelebilecek sağlık sorunlarından biri de beyin sağlığı oluşturuyor. Aşırı sıcaklarda uzun süre kalmak beyin kanaması riski oluşturuyor.
Memorial Şişli/Ataşehir Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, beyin kanaması, tedavi yöntemleri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

YÜKSEK TANSİYON RİSKTİR

“Aşırı sıcaklar, yüksek tansiyonu olan ve fazla kilolu bireyleri daha fazla etkiler. Tansiyonun ani ve denetimsiz yükselmesi, beyin kanamalarına neden olabilir. Yüksek tansiyonu olup düzenli kontrollerini yaptırmayan, tansiyon düşürücü ilaçlarını almayan, beslenmesine dikkat etmeyen ve hareketsiz yaşam sürenler risk grubundadır. İleri yaş hastalığı olarak bilinmekle birlikte kanamaya neden olabilecek anevrizma ya da beyin damar yumağı olarak bilinen AVM hastalığı olan gençlerin de aşırı sıcaklarda dikkatli olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bebekler, küçük çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için de aşırı sıcaklar, çok kısa bir süre içinde bile ciddi risk oluşturabilir.”

VÜCUDUNUZU SUSUZ BIRAKMAYIN

“İnsan beyninin yüzde 80’i sudan oluşur. Sıcak havalarda beyin kanamasına neden olan en önemli faktörler ısı dengesinin bozulması ve vücudun susuz kalmasıdır. Gerekli tedbirlerin alınması, özellikle de vücudun su dengesinin korunması hayati önem taşımaktadır. Vücudun susuz kalması sonucu kan basıncında ciddi oynamalar yaşanabilir. Çay, kahve, asitli içecekler ve meyve sularının suyun yerini tutmadığı unutulmamalıdır. Gün içinde 2,5-3 litre su tüketilmesine özen gösterilmelidir.”

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

“Bulantı, kusma, şiddetli baş ağrısı, uyuşukluk, vücudun her hangi bir yerini hareket ettirememe, bilinç kaybı, uykuya eğilim ve konuşmada bozukluk beyin kanamasının en bilinen belirtileridir. Bu şikâyetler ile karşılaşıldığında kişi fazla hareket ettirilmeden kısa sürede tam donanımlı bir hastanenin acil servisine ulaştırılmalıdır. Tedavi beyindeki kanamanın şiddetine göre değişir. Anevrizma ya da damar yumağına bağlı beyin kanamalarında ise cerrahi yöntemler tercih edilmektedir.”

ÖNLEM ALMAYI UNUTMAYIN

“Sıcak havalarda beyin kanaması riskini azaltmak için şu önlemler alınmalıdır:
• Havadaki nem oranının yüksek olduğu ve güneş ışınlarının yeryüzüne en dik ulaştığı 10.00 – 16.00 saatleri arasında sokağa çıkılmamalı. Bu saatlerde serin ortamlarda bulunmaya özen gösterilmeli.
• Güneş altında uzun süre kalmamaya özen gösterilmeli, güneşe çıkılacaksa baş bölgesini koruyacak şapka ya da bandana takılmalı.
• Doktor kontrolünde kullanılan bir ilaç varsa ihmal etmeden kullanılmalı, özellikle tansiyon kontrol altında tutulmalı.
• Gün içerisinde artan su ihtiyacı giderilmeli. Aşırı sıcaklarda susamayı beklemeden su içilmeli.
• Aç kalmamaya özen gösterilmeli ve beslenme düzenine dikkat edilmeli. Fast food tarzı gıdalar tüketilmemeli, tuz mümkün olduğunca sofradan uzak tutulmalı.
• Sporun sabah veya akşam serinliğinde yapılmasına özen gösterilmeli. Vücuda aşırı yük bindirecek sporlardan uzak durulmalı. Vücudun alışkın olmadığı efordan kaçınılmalı.
• Sigara içiliyorsa bırakılmalı, içilen ortamlardan uzak durulmalı.
• Aşırı şiddetli baş ağrısı hissedildiğinde vakit kaybetmeden bir sağlık kurumuna başvurulmalı.

Kaynak: www.saglikta gundem.com


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın