AkatlarNet  Mahallemizin haber sitesi 

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/akatlarnet.akatlarnet
  • https://www.instagram.com/akatlarnet
Konular veriler
Takvim
Site Haritası

İlk yardım tavsiyeleri

Günlük yaşamda her an karşılaşılması mümkün kazalar yaz aylarında tatil etkinliklerine bağlı olarak artış gösteriyor. Bu da kaza sonrası yapılacak ilk müdahalenin önemini artırıyor.

Bu süreçte yapılacak yanlış müdahalelerin yaşamsal önem taşıdığı belirtiliyor. İlk yardım sırasındaki yanlış uygulamalar geri dönülemeyecek olumsuz sonuçlar doğurabiliyor.

Acıbadem Ankara Hastanesi Acil Servis Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Serkan Şener, acil yardım konusunda bilgi verdi.

ÖLÜM VE SAKAT KALMA RİSKİ

“İlk yardım, hasta veya yaralı kişiye, profesyonel sağlık yardımı uygulanmadan önce yapılan ilk bakım sürecidir. Bu süreçte yanlış uygulamalar ölümcül sonuçlara sebep olabilir. Yanlış uygulamalar sakat kalma oranlarını artırmaktadır. İlk yardımın amacı; hasta veya yaralı kişinin durumunun kötüleşmesini önlemek için aktif olarak müdahale etmek, yaşam desteği sağlamak, yaralının etkin tedavisini başlatmak, zararı en aza indirmek, uzuv ve yaşam kaybını önlemektir. İlk yardım profesyonel tıbbi bakımın bir alternatifi değildir. Kanama ve yanıklar sık karşılaşılan ve ilk yardım uygulamaları gerektiren olgulardır.”

DIŞA KANAMALARDA İLK YARDIM

 “Herhangi bir kaza durumunda acil servis aranmalıdır. Dışa doğru kanamalarda hastaların durumu değerlendirildikten sonra yaranın genişliği ve kanamanın şiddeti tespit edilmelidir. Acil servis arandığında bu tespitler ışığında bilgi verilirse kanamanın kontrol altına alınması daha hızlı ve kolay olacaktır. İlk yardım uygulaması yapılırken kanama gerçekleşen bölgeye temiz bir bez yardımı ile tampon görevi yapılmalıdır. Kanama durmaz ya da azalmaz ise başka bir bez yardımı ile basınç arttırılmalıdır. Kanayan bölge mümkün olduğunca kalp seviyesine ya da yukarısına kaldırılmalıdır. Çok sayıda yaralının olduğu durumlarda yaralı taşınamıyor ise uzuv kopması ya da kanamanın durdurulamaması gözlemleniyorsa yaralanmanın yukarısından ve kalbe daha yakın olan kısmından uzva turnike uygulanmalıdır.”

BURUN KANAMASINDA BAŞINIZI ARKAYA YASLAMAYIN!

“Şiddetli çarpmalar, aşırı sıcaklar gibi durumlar burun kanamalarını tetikleyecek özelliklere sahip olabilirler. Burun kanaması anlarında özellikle küçük çocukları olan ailelerin aşırı tepkiler gösterdikleri gözlemlenmektedir. Çocuklarda şiddetli burun kanaması ciddi komplikasyonlara neden olabileceği gibi küçük kazalar sonucu da ortaya çıkmaktadır. Böyle durumlarda öncelikle kanaması olan hasta sakinleştirilmeli daha sonra başın hafifçe öne eğilmesi sağlanmalıdır. Halk arasından en sık yanlış uygulanan yöntem ise burun kanaması gerçekleştikten sonra başın geriye doğru yaslanılmasıdır. Kanama sırasında burun kanatları kemiğin hemen altında iyice bastırılarak sıkılmalıdır. Kanamayı durduracak uygulamaların başında bu gelir.”

SU TOPLAMIŞ YANIKLAR

“Birkaç yanık türü vardır. Isı, elektrik, ışın yolu, donma ve sürtünme sonucu oluşan yanıklar fiziksel yanık olarak tanımlanmaktadır. Asit ve bazik maddeler ile oluşan yanıklar ise kimyasal yanıklardır. Yanığın ciddiyetini; derinliği, vücuttaki yayılma oranı, enfeksiyon riski, yaralının yaşı, solunum yollarına etkisi var olan hastalıklar belirlemektedir. Bu semptomların her hangi biri gözlemlendiğinde yanıklara uygulanacak ilk yardım yöntemleri farklılık gösterecektir. Özellikle evlerde sık sık karşılaşılan ısı ile oluşan yanıklarda; enfeksiyona dikkat edilmelidir. Yanık bölge en az 20 dakika oda sıcaklığındaki su altında tutulur. Yanık üzerine ilaç ya da yanık merhemi sürülmemelidir. Merhemin aksine yanık üzerine temiz ve nemli bir bezle örtülmeli ve streç film ile kaplanmalıdır. Parmaklarda yanıklar varsa birlikte bandaj yapılmamalıdır. Yanık geniş ve hastanın kusması yoksa vücutta kaybedilen sıvı takviye edilerek sağlanabilir.”

KİMYASAL YANIKLAR

“Kimyasal yanıklar çok ciddi sonuçlara sebep olsa da doğru uygulanan yöntemler ile hasar en aza indirgenebilir. Kimyasal yanıklarda dikkat edilmesi gereken ilk husus, derinin kimyasal madde ile temasının kesilmesidir. Yaralının giysileri çıkarılarak bir örtü yardımı ile sarılmalıdır.”

ELEKTRİK YANIKLARI

“Yanıklar içerisinde en ölümcül olarak bilineni ise elektrik yanmalarıdır. Yaralıya dokunmadan önce elektrik akımının kesildiğinden emin olunmalıdır. Yaralıya kesinlikle su ile müdahale edilmemesi gerekir. Her olayda sağlık ekibinin aranmasına öncelik verilmelidir. Sağlık ekibi gelinceye kadar doğru müdahale edilmesi ilk yardım bilgisiyle sağlanır. Bu önemli bilgiler çocuk yaşlarda öğretilmelidir. Bunlar hayat kurtaracak bilgilerdir.”

Kaynak: www.sagliktagundem.com


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın