Islak saçla dışarı çıkmayın, yüzünüzü rüzgârdan koruyun, ılık suyla tıraş olunSoğuk havalar yüz felcine neden olabiliyor. Uzmanlar, alınacak basit önlemlerle yüz felcinden korunabilmenin mümkün olduğunu belirtiyorlar. Kış mevsiminde sık görülen yüz felci rahatsızlıklarıyla ilgili olarak Liv Hospital Ankara Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. M. Zülküf Önal bilgi verdi. Dr. Önal “Soğuk hava ve şiddetli rüzgar özellikle yüz bölgesindeki sinirleri olumsuz etkiliyor. Hızlı ilerleyen yüz felci gün içerisinde artış gösterebilir ve istenmeyen sonuçlar doğurabilir” diyor. ANİ ISI DEĞİŞİMLERİNE DİKKAT! “Yüz felci genellikle iz bırakmadan iyileşiyor. Bunda da yüz felcinin nedeninin belirlenmesi önem taşıyor. Ani ısı farklılıkları, şeker hastalığı, tiroid bezi bozuklukları, hipertansiyon, bazı romatizmal hastalıklar, sık alkol tüketimi, vitamin eksiklikleri, orta kulak enfeksiyonları, tükürük bezi ve kulak cerrahileri sonrası sinirin haraplanmasına bağlı olan yüz siniri çevresel felçlerinde ortaya çıkar. Tedavi olarak ilaç ya da cerrahi uygulama yapılabilir. Yüz felçlerinin yüzde 85'i herhangi bir iz bırakmadan başlangıcından itibaren üç hafta ile altı ay içinde iyileşir. İyileşme olmayanlarda tam felç, spazmlar, yüzde güçsüzlük gibi çeşitli düzeylerde kalıcı problemler yaratabilir.” YÜZ FELCİNDEN NASIL KORUNABİLİRİZ? - Yüzümüzü direkt soğuğa maruz bırakmamak en önemli korunma yoludur. Soğuk ve rüzgârlı havalarda yüzü mutlaka sert hava akımından korunmak gerekir.
- Kar maskesi, atkı takarak yüzün rüzgârla direkt teması önlenmelidir. Dışarı çıkarken mutlaka yüz ve başı soğuktan koruyacak şekilde şapka, şal ve atkı kullanılmalıdır.
- Banyo sonrası saçlar tam kurutulmadan dışarı çıkılmamalıdır. Çok soğuk havalarda özellikle erkekler tıraş olduktan sonra en az 10 dakika bulundukları ortamdan çıkmamalıdır. Tıraş, ılık suyla olunmalıdır.
- Rüzgâra maruz kalmamak için otomobil kullananların da camlarını açmaması önemlidir.
- Yüz felci olan hastaların, hekimlerce verilen tedavi ve önerilere uyması gerekir.
- Yüz felci tedavisinde yüz egzersizleri çok önemlidir. Yüz felci hastaları, yüz kaslarına masaj yapmalı, sıcak uygulama yapmalı ve bu kasların hareket etmesini sağlamak için sakız çiğnemelidir.
- Uzun süren yüz felçlerinde yüz kasları hareketsizlikten güçsüzleşir ve yüz siniri çalışsa bile yüzde güç kaybı olabilir. Hastanın kendi kendine uygulayabileceği masaj ve sakız çiğneme dışında fizik tedavi uygulanması da hekimin gerekli gördüğü durumlarda önerilebilir.
Kaynak: www.sagliktagundem.com
|