AkatlarNet  Mahallemizin haber sitesi 

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/akatlarnet.akatlarnet
  • https://www.instagram.com/akatlarnet
Konular veriler
Takvim
Site Haritası

Tüp bebek uygulamasının korkulacak bir yanı var mı?

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler günümüzde gelişmiş tedavi yöntemleriyle bu isteklerine kavuşabiliyorlar. Gebelikte sıkıntılı süreç yaşayanlar için başvurulan tedavi yöntemleri arasında tüp bebek yöntemi olarak bilinen uygulamadan başarılı sonuçlar alınıyor.
Ancak yanlış bilgilere dayalı korkular tüp bebek konusunda tereddütlere neden olabiliyor.
Memorial Antalya Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Opr. Dr. Mehmet Öztürkmen, tüp bebek tedavisiyle ilgili yanlışlar konusunda bilgi verdi.
Soru:
Yumurta geliştirme ve toplama işlemi çok ağrılı ve zor bir yöntem midir?
Yanıt:
Tüp bebek ne zor ne de ağrılı bir tedavi yöntemidir. İleri teknolojiler ve gelişen teknikler sayesinde son derece hasta dostu bir tedavi şekline dönmüştür. Tüp bebek işlemi sırasında, karın bölgesine cilt altına uygulanan çok ince iğneler kullanılır. Hasta, bu iğneler uygulanırken hiçbir ağrı hissetmez. Yumurta toplama sürecine geçildiğinde, anestezi altında 10 dakika süren bu işlem de hasta için ağrısızdır. Son olarak, embriyo transferi de basit bir muayene şeklinde gerçekleşir. Hastanın tedavi sürecinde sarf etmesi gereken özen ve dikkat, herhangi bir aşılama tedavisinden farklı değildir. İşlem sonrası hastaların büyük kısmı, 1-1,5 saat sonra taburcu edilmektedir.
Soru:
Tüp bebek tedavisi esnasında çalışmaya devam edilir mi? Uzun süre dinlenme gerekir mi?
Yanıt: 
Yumurta büyüme evresinde hastalar normal yaşamlarını sürdürebilir. Yumurta transferi sonrasında hastanın bir gün dinlenmesi önerilir. Bu dönemde olay mikroskobik düzeyde devam etmektedir. Sürekli yatar pozisyonda olmak, erişkin bir bireyin hareketini kısıtlar halde durması, böbrek üstü bezlerinde stres hormonlarını artırır ve gebeliğin gelişmesini olumsuz etkiler. Bu nedenle, hastalara ağır olmayan iş ve günlük yaşantılarına dönmeleri özellikle tavsiye edilmektedir.
Soru:
Tüp bebek tedavisi ile ikiz ya da üçüz gebelik gerekli mi?
Yanıt:
Tüp bebek tedavisinde uyulması gereken kriterler bulunmaktadır. Sadece 35 yaş üstü hastalara, daha önce transfer olmuş ve başarısızlıkla sonuçlanmış adaylara iki embriyo transfer edilmektedir. Diğer tüm hastalar için tek embriyo transferi önerilmektedir. Tüp bebek tedavisinde asıl hedef, sağlıklı tek gebelik elde etmektir ve iki tane embriyo transfer edilse bile, gebelik geliştiğinde bunun ikiz olma ihtimali ancak %3’lerdedir. Tüp bebek tedavisinde, sayı garanti edilemez. İkiz ve üçüz gebelik tercihi, tüp bebek tedavisinde yanlış bilinen ifadelerden biridir.
Soru:
Tüp bebek tedavisinde başkalarının spermi ve yumurtası karışabilir mi?
Yanıt:
Tüp bebek tedavisi sırasında, laboratuvarlarda özel tanıma sistemleri kullanılmaktadır. Bu teknolojik gelişme sayesinde, her hastanın işlemi kendisine ait kodlu bölümlerde saklanmaktadır. Çoklu doğrulama yöntemleriyle emin bir şekilde gerçekleştirilen işlemlerde, hiçbir hastanın hücrelerinin diğer hastanınkiyle karışması söz konusu değildir. 
Soru:
Tüp bebek tedavisi tekrarlandıkça başarı şansı düşer mi?
Yanıt:
Tüp bebek tedavisindeki amaç en az sayıda ve tekrarda embriyoyu transfer ederek, ilk denemede gebeliği elde etmektir. Fakat bir önceki denemede uygulanan tedavi başarısızlıkla sonuçlandıysa, sonraki işlemde başarı şansını artıracak yöntemler geliştirilebilir. Düşünülenin aksine, tüp bebek tedavisi tekrarlandıkça başarı şansı artmaktadır. Yapılan araştırmalarda 18-19 kez tüp bebek yaptırmış hastaların oranlarına bakıldığında, tekrar sayısından bağımsız olarak tüp bebek tedavisi başarı şansının %80-90’lara ulaştığı görülmüştür. 
Soru:
Tüp bebek tedavisinde yaş sınırı nedir?
Yanıt:
Kadınların yumurtaları 37-38 yaşlarından sonra daha hızlı bir şekilde azalmaya başlamaktadır. Dolayısıyla da 40 yaşından sonra tüp bebek başarı oranları düşmektedir. Hastaların kaliteli yumurta rezervlerinin tükenmeden, 42 yaşından önce tüp bebek tedavisine başlamaları önerilmektedir. Fakat yine de 45-47 yaşına kadar başarıyla sonuçlanmış gebeliklerle karşılaşılmakta ve o yaş grubundaki hastalar da tedaviden yararlanmaktadır. 
Soru
Tüp bebek tedavisi erken menopoza neden olur mu?
Yanıt:
Kadınların yumurtalıklarında doğdukları günden itibaren belli sayıda yumurta vardır. Her ay bu yumurtalardan 1000 tanesi ölmektedir. Sigara içen, beslenmesine dikkat etmeyen ve kötü yaşam koşullarına sahip kadınlarda bu sayı 1300’lere kadar çıkabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde, her ay yumurtalıklarda hazır olup büyümeye aday olan foliküller büyütülüp alınmaktadır. Dolayısıyla tedavide erken menopoza yol açacak herhangi bir işlem uygulanmamaktadır. 



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın