Akatlar’daki en geniş yerleşim alanlarından biri olan Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu’nun arazisi Bakanlar Kurulu kararıyla “riskli alan” kapsamına alındı.
Jeolojik katmanları itibariyle İstanbul’un “en sağlam bölgesi” diye tanımlanan coğrafyada 32 bin metrekarelik bir alanın “riskli” sayılması kafaları karıştırdı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA
Akatlar’daki bu arsaya Bakanlar Kurulu kararıyla “Afet Riski Altındaki Alan” statüsü verilmesinin kentsel dönüşüm uygulamasıyla ilgili olduğu belirtiliyor.
Kentsel Dönüşüm programı kapsamında İstanbul genelinde olduğu gibi Beşiktaş ilçesindeki kamuya ait araziler için de maksimum getiri sağlanacak çalışmalar yürütülüyor. Bu bağlamda kentsel dönüşüm yasası çıktığı tarihten beri Akatlar’daki kamuya ait binalarla ilgili planlar yapıldığı konuşuluyor. Bu binaların başında da okullar geliyor.
İLK UYGULAMA ALANI
Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu ilk uygulama alanı olarak seçildi. Okulun bulunduğu arazinin TOKİ tarafından değerlendirileceği konuşulurken Büyükşehir Belediyesi devreye girerek bu alanın kullanım hakkını almak istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da kabulü ile kurumlar arası uzun ve tartışmalı görüşmelerin ardından Çatalça’da yeni bir okul yaptırılarak Polis Meslek Yüksek Okulu buraya nakledildi ve arazi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verildi.
Bu devir, Maliye Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokollerle sağlandı.
Kullanım yetkisinin İstanbul Büyükşehir Belediyesine verilmesi sonrasında bu alanda bir Ticaret ve Hizmet Merkezi ve park yeri oluşturulmasını sağlayacak imar planı değişikliği yapıldı. İmar planı değişikliği ile bu parseller üzerinde yapılacak inşaat için 2,5 emsal verildi. Bu değer, emlak piyasasında “beklenilenin üstünde” olarak tanımlandı.
BÖLGEYE ETKİSİ
Henüz plan örnekleri konusunda bir açıklama yapılmamakla birlikte belirtilen alanda Akmerkez benzeri bir yapının inşa edileceği ifade ediliyor. Böyle bir yapının çevresindeki tüm yerleşim birimlerini de etkileyecek bir altyapı ihtiyacını ortaya çıkaracağı belirtiliyor. Mevcut yollarla araç sirkülasyonu açısından da ciddi sıkıntılar yaşanacağı ileri sürülüyor. Birkaç bina dışında 4-8 katlı binaların yer aldığı bu bölgeye yapılacak Akmerkez benzeri bir yapının çevredeki dengeleri sarsacağına işaret ediliyor.
RİSKLİ ALAN NASIL BELİRLENİR?
Bu gelişmeler sürecinde söz konusu yapılaşmanın kente getireceği yük nedeniyle Şehir Plancıları Odası’nın hukuk yoluna başvuracağı öğrenildi.
Belirtilen bölgenin “risk alanı” sayılması kararının da hukuk sürecini kaldırmak için alındığı ifadeç ediliyor.
Bir bölgenin risk alanı sayılması kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talebiyle alınabiliyor. Yasa ve uygulama yönetmeliğinde “risk alanı” sayılması için zemin yapısının riskli olduğunun saptanması gerektiği kaydediliyor.
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 2’nci maddesinin ç bendinde “riskli alan” şöyle tanımlanıyor:
“Riskli alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alan.”
KARAR NE ANLAMA GELİYOR
“Riskli alan” kararı semt sakinlerince endişe ve merak nedeni oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “riskli olmadığı bilinen bir arazinin riskli alan sayılmasını neden istedi?”
Bu arazi üzerinde yıllardır hizmet veren Polis Meslek Yüksek Okulu’nun, arazinin riskli olması nedeniyle değil, tam tersine yüksek rant kapasitesi nedeniyle başka yere taşındığı biliniyor. Riskli olmayan bir arazi için “riskli alan” kararı neden alınır? Semt sakinleri işte bu soruya yanıt arıyor.
Belirtilen arazinin “riskli alan” statüsüne alınma kararı 24 Temmuz 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Konuyu Yurt Gazetesi gündeme getirdi ve CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Mehmet Yıldız'ın, kararın ne anlama geldiğine ilişkin görüşlerine yer verdi.
NOT: Mimar Mehmet Yıldız’ın açıklaması için tıklayınız.