İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Akatlar’daki eski polis meslek yüksekokulu arazisiyle ilgili bir açıklama yaparak; “okulun arazisi bizim elimizde” dedi. Kadir Topbaş, açıklama sırasında gazetecilere “işte tapular” diye iki tapu gösterdi. Ancak arazinin "riskli alan" sayılmasıyla ilgili değerlendirme yapmadı.
Kadir Topbaş bu açıklamayı, son günlerde Türkiye’de siyaset gündeminin birinci konusu olan yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle polis meslek yüksekokulu arazisine ilişkin iddialarla ilgili olarak yaptı. Topbaş, bu arazinin “kimseye peşkeş çekilmediğini” belirtti ve İçişleri Bakanlığı (Emniyet Genel müdürlüğü) ile bir sözleşme yapılarak arazinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiğini söyledi. Bu açıklama sırasında Topbaş, “Yani” dedi, “arazi kimseye peşkeş çekilmemiş, İstanbul halkının olmuştur.”
Bu arazi üzerinde nasıl bir yapılaşma olacağına henüz karar verilmediğini ifade eden Kadir Topbaş, arazi karşılığında çeşitli yerlerde polis lojmanları, Çatalca’da polis okulu yapıldığını anlattı.
ARAZİ ÜZERİNDE İMAR YETKİSİ KİMDE?
Kadir Topbaş, “tapusu bizde” dediği Akatlar’daki eski polis meslek yüksekokulu arazisinin önceki Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın isteği üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla “riskli alan” ilan edilmesine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.
Bilindiği gibi Bayraktar, bakanlık görevinden ayrılırken yaptığı açıklamada kendi uğraş alanına giren konulara ilişkin eleştirilerle ilgili olarak “ben ne yaptıysam Başbakan’ın isteği ve bilgisi dahilinde yaptım” demişti. Bayraktar’ın bu sözleri, Akatlar’daki eski polis meslek yüksekokulu arazisinin “riskli alan” ilan edilmesinin de Başbakan Erdoğan’ın isteği ile gerçekleştiği yorumuna neden olmuştu.
Buna bağlı olarak da arazinin Başbakan’ın tercih ettiği bir firma tarafından değerlendirileceği öne sürülmüştü.
Kadir Topbaş, yaptığı açıklamada bu yorum ve söylemleri “asılsız” olarak niteledi ve “ne yapılacağına henüz karar verilmediğini” söyledi.
Ancak Topbaş, arazinin kullanım kapsamını ve niteliğini imar mevzuatı dışına çıkaran “riskli alan” ilanı konusunda tek kelime etmedi.
Niteliği Bakanlar Kurulu’nca “Riskli” olarak belirlenen bir arazi üzerinde tasarruf yetkisi –Bayraktar’ın ifadesine bakılarak- Başbakan’da mı olacak yoksa İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde mi?
YÖNETMELİK NE DİYOR?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 15 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin Altıncı Bölümü’nde “Planlama” başlığı altında yer alan Planlama Süreci’nin tanımlandığı 18’inci maddesinin ikinci bendi şöyle diyor:
“Bakanlık
a) Riskli alan ve rezerv yapı alanı ile riskli yapıların bulunduğu taşınmazlara ilişkin her tür ve ölçekteki planı resen yapmaya, yaptırmaya ve onaylamaya,
b) Riskli alan ve rezerv yapı alanındaki uygulamalarda faydalanılmak üzere; özel kanunlar ile öngörülen alanlara ilişkin olanlar da dâhil, her tür ve ölçekteki planlama işlemlerine esas teşkil edecek standartları belirlemeye ve gerek görülmesi hâlinde bu standartları plan kararları ile tayin etmeye veya özel standartlar ihtiva eden planlar yapmaya, onaylamaya ve kent tasarımları hazırlamaya,
yetkilidir.”
AKATLAR’DA KİM YETKİLİ?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, polis okulu arazisiyle ilgili açıklamasında “buraya ne yapılacağına henüz karar verilmediğini” belirtmesine karşın devir sırasında yapılan protokol “ne yapılacağı” konusunda ipuçları veriyor.
Topbaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak imzaladığı ek protokolde neler yapılacağına ilişkin şu ifadeler yer alıyor:
“Beşiktaş Akatlar Mahallesi, 2011 ada, 29 ve 271 sayılı parseller üzerinde yer alan Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu ile bu parsellerin kuzeyindeki alanın 'Ticaret ve Hizmet Alanı' ve 'Park Alanı' olarak düzenlenmesine ilişkin Uygulama İmar Planı değişikliği.”
Ek protokolde ortaya konulan niyet dışında “riskli alan” ilanı sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da yönetmeliğe göre bu arazide resen tasarrufta bulunma hakkı doğmuş bulunuyor.