Telefon dolandırıcıları yakalanmaktan korkmadan icraatlarını sürdürüyorlar. Birçok örnek olmasına rağmen, bu dolandırıcılar ellerindeki bilgilerle insanları ikna etmeyi başarıyorlar.
Tuzağa düşmemek için şunları aklınızda tutunuz:
* Dolandırıcılar özellikle 50 yaş üstü kişileri, emeklileri seçiyorlar, ancak genç kadınları da hedef alıyorlar.
* Cep telefonu ile iş yapıyorlar.
* Size açık adresinizi ve kimlik bilgilerini ayrıntılı olarak söyleyip güven kazanıyorlar.
* Ya savcı ya polis olduklarını söylüyorlar.
* Adınızın bir suç örgütü tarafından kullanıldığını söyleyerek, başınızın belaya girmemesi için “size söyleyeceklerimizi yapın” diyorlar.
* Sizin hakkınızda (ev adresi, eş ya da çocuklarınızın adı, işiniz, doğum tarihiniz gibi) her türlü bilgiyi bildiklerine söyleyerek güven kazanıyorlar.
* Sizi muhtemel bir beladan kurtarmak için para talep ediyorlar.
* Para (döviz) veya altın, mücevher gibi değerleri –size yardımcı olmak ve sizi zor durumdan kurtarmak için- verebileceğinizi söylüyorlar.
* Genellikle getireceğiniz para veya altını sokakta belli bir yere bırakmanızı istiyorlar. (Pek duyulmamakla birlikte gözlerini karartıp para veya mücevheri teslim almak için evinize de gelebilirler.)
UNUTMAYIN
Günümüzde herkes, herkesin kimlik bilgilerine erişebilir. Facebook'tan tutun da linkedin ve benzeri pekçok adres toplama programları kimlik bilgileriyle dolu.
Biri telefonda kimlik bilgilerinizi söylediğinde aklınızdan “hakkımda bu kadar bilgiye sahip olduğuna göre herhalde ya savcı ya polistir” diye geçirip hemen pes etmeyin.
Savcılık ve polis sık sık açıklama yapıyor ve kimseden telefonla bilgi talep edilmediğini bildiriyor.
Resmi görevliler, acil durumlarda sadece “kuruma davet” amaçlı arama yapabilirler.
Dolandırıcılar ise telefonla ikna edip para talep ederler.
Böyle bir durumla karşılaştığınızda telefonu kapatın ve arayan numarayı derhal 155’e bildirin.